Verschillende brillenglazen

6 apr 2021 | Brillen

Er zijn veel soorten brillenglazen beschikbaar van verschillende materialen en met verschillende eigenschappen.

Unifocale brillenglazen

Unifocale brillenglazen zijn glazen op één sterkte: ze corrigeren ofwel bijziendheid, ofwel verziendheid en ook astigmatisme.

Actieve brillenglazen

Active brillenglazen zijn glazen bestemd voor ogen die continu belast worden (80% van het dagelijkse leven bestaat uit visuele input). Sowieso wordt er op elk moment van de dag een beroep gedaan op uw ogen, of u nu aan het werk bent of uw hobby’s beoefent of thuis bent.

Ogen moeten zich voortdurend aanpassen om op elke afstand een scherp zicht te hebben. Tel daarbij het permanente gebruik van laptops, smartphones, autonavigatie, enz. Het is dan ook geen wonder dat uw ogen aan het einde van de dag branderig, geïrriteerd en vermoeid kunnen aanvoelen. U vraagt immers constante en buitengewone inspanningen van uw ogen. Zowel jonge mensen vanaf 20 jaar als mensen vanaf 40 jaar (die vaak al presbyopie beginnen te ontwikkelen) zijn gebaat bij dit type glazen.

Multifocale brillenglazen

Multifocale brillenglazen zijn glazen waarmee u zowel veraf, dichtbij, als op alle tussenafstanden scherp kan zien. Ze worden ook wel progressieve glazen genoemd. Dankzij de verschillende zones in een multifocale glas is er geen abrupte overgang of beeldsprong meer tussen afstanden veraf en dichtbij. U kan genieten van een vloeiende overgang.

Computerglazen

Computerglazen of ‘indoor’ glazen zijn speciaal ontwikkeld voor dichtbij- en tussenafstanden. Als u een ‘zittend’ beroep achter een computer heeft, dan wisselen uw kijkafstanden voortdurend: van uw beeldscherm naar uw toetsenbord, naar papieren of naar uw directe omgeving. Onbewust zal u continu zoeken naar de juiste afstand om te kijken en te werken. Zonder aangepaste glazen kan dit leiden tot oogirritaties, rode en vermoeide ogen, nekpijn, …

Bij de glazen van een leesbril of bij multifocale glazen zijn de kijkafstand en het leesgedeelte in het glas niet afgestemd om een hele dag te kijken naar een beeldscherm recht voor u. Computerglazen corrigeren uw ogen op korte en middellange afstand, waardoor u scherp ziet op die afstanden, maar ook een groter leesbereik heeft. Dit zal een pak minder inspanning vragen van uw ogen. Deze glazen zijn een perfecte aanvulling op je multifocale bril.

Materiaalkeuze

Brillenglazen zijn gemaakt van kunststof (organische glazen) of van glas (minerale glazen):

  • Organische glazen zijn bijna drie keer zo licht als brillenglazen uit glas en breken veel minder snel. Ze kunnen sneller bekrast raken, maar met een degelijke kraswerende laag en een zorgvuldige behandeling, kunnen de krassen gemakkelijk vermeden worden.
  • Minerale glazen zijn veel zwaarder, maar krasbestendiger en trekken minder vuil aan. Hierdoor worden ze nooit dof en behoud je langer dezelfde optische kwaliteit. Ze zijn ook iets goedkoper dan organische glazen. Toch worden minerale glazen nog zelden verkocht. Ze wegen veel, zijn breekbaarder en dus gevaarlijker bij ongevallen.

Gerelateerde berichten